STEPHEN JACQUES – SOUL HYDRAULICS

Artiest info
Website
facebook

 

De Amerikaanse singer-songwriter Stephen Jacques stamt uit Richmond, Virginia en is in de wereld van de muziek voornamelijk gekend om zijn mooie pop- en alternatieve rocksongs die op zijn albums belanden. Begin dit jaar verscheen zijn avant-gardistische jazzplaat “Charmed To Death” waarop songs beïnvloed door de folkmuziek werden opgenomen. Dat was zijn negende officiële studioalbum en amper negen maanden later is er nu al album nummer tien van deze muzikale duivel-doe-al.

De nieuwe plaat heet “Soul Hydraulics” en bevat twaalf nieuwe composities van Stephen Jacques die in de ‘Sound Of Music Studios’ in Richmond, Virginia werden opgenomen met de instrumentale hulp van gitaristen Leslie Williams en Alan Weatherhead, bassiste Chrissie Lozano, keyboardsspelers John Morand, Charlie Kilpatrick en Craig Harmon en drummers Stuart Gunter en Johnny Hott.

De backing vocals zijn afkomstig van zangeres Terry DeSeta en de eigenaar van de opnamestudio John Morand nam deze keer tevens de rol van albumproducer voor zijn rekening. Alan Weatherhead die zijn vorige plaat producete is gekend omwille van zijn eerdere werk voor de bands ‘Cracker’, ‘Sparklehead’ en ‘The Cardigans’. Hij nam voor dit album de rol van ‘soundengineer’ en ‘mixing master’ waar en hij speelt zelf ook mee op pedal steel, keyboards en gitaar.

Met een warme stem en klasserijk gitaarspel brengt Stephen Jacques op deze plaat alternatieve rocknummers afgewisseld met liefdesliedjes die als melodieuze ballads worden gepresenteerd. Op de twee video’s bij deze recensie laten we u kennismaken met zijn werk via de twee songs uit “Soul Hydraulics” die reeds als singles werden uitgebracht: de heerlijke ballad “James River Swim” en het bijna even mooi vertelde verhaal in “Left L.A.”.

De sound bij de nummers op deze plaat werd zo nauwkeurig mogelijk bij het natuurlijke geluid van zijn live-optredens gehouden en gearrangeerd. Het verrijkt dit album omdat de luisteraar zo al perfect kan horen wat hij live van Stephen Jacques en zijn band mag verwachten. Om de plaat te openen opteerde hij voor een liefdesliedje met de mooie ballad “Come To Me Marie” en daarna volgen de twee hierboven vermelde singles.

Dat de songteksten heel belangrijk zijn voor Stephen Jacques kunnen we nadien horen in behoorlijk gedetailleerd verhalende liedjes als “Yellow Flowers”, “Golden Gate Crown”, “Saucy Siobhan”, het Dylaneske “Tidal Wave Of Goodbyes”, “Toll Booth Lady” en de albumtiteltrack “Soul Hydraulics”. Wat minder verhalend zijn de uptemposongs “Jetfighterman”, “Offshore Oil Days” en het albumafsluitende catchy swingende “Speed Lightning”. Dat hij niet terugdeinst om enkele verhalen autobiografisch te laten uitschijnen is een bijkomende verdienste van deze zeer talentrijke singer-songwriter uit Virginia.

(valsam)